The Last of Us (2023) | ČSFD.cz (2024)

Videa (12)

VÍCE

Recenze (429)

VÍCE

novoten

1. série - 90% - Rozpřažené zeměpisně, tematicky, výpravou - a ve všem dechberoucí. Ať se zkoumají vztahy, ať se tvůrci přikloní k akci, nebo klidně ať se Pedro Pascal jen dramaticky zadívá do dáli. Všechno do sebe zapadá a konečně se tak dokazuje to, co se vědělo už dávno. Že pro dobrou adaptaci hry je potřeba dostatek prostoru, pokud možno v podobě vysokorozpočtového seriálu. Odklon od herního střílení ke "cutscénám" mi přijde jako dar z nebe, protože daleko víc chci zkoumat svět nákazy nebo zákeřnosti lidských povah, než způsoby vypořádání se s vřískajícími nepřáteli, jejichž různé způsoby likvidace již důkladně vytěžili žánrově alespoň trochu spříznění předchůdci z The Walking Dead. V tomhle neveselém světě se i přes sto a jednu překážku skrývá až nevysvětlitelně silný životabudič a takových není nikdy dost.()

DwayneJohnson

všechny recenze uživatele

Vůbec nemůžu přijít na to, co mi chybělo k maximální spokojenosti. Jestli lepší scénář, herci, nebo ubrat pár nelogičností. Co vím ale jistě je fakt, že mě to celé neskutečně bavilo. Největší devizou je kromě "reálného" ztvárnění postapokalyptického světa hlavně ústřední dvojice a jejích postupně budovaný vztah. Pedro Pascal opět dokázal, že mu hlídání a ochrana všech možných bytostí jde opravdu na jedničku a Bella Ramsey se zase ukázala být to správou volbou pro ztvárnění Ellie. Hru jsem nehrál, ale znám hlavní kostru pro další sérií. A řeknu vám zcela upřímně, jestli to natočí skoro stejně, máme se vážně na co těšit!()

Reklama

veru_needy

všechny recenze uživatele

Dvacet let po propuknutí smrtící pandemie a zániku moderní civilizace je otrlý morous Joel najat, aby dostal čtrnáctiletou Ellie z nebezpečné karanténní zóny do nemocnice v Salt Lake City. A v rámci této atmosféry sledujeme velmi osobní story o dívce, která může spasit svět. Ellie je totiž z nějakého důvodu imunní a houbové spory ji neovládají. Oba se tedy vydávají na cestu napříč Spojenými státy a spoléhají jeden na druhého, aby přežili. Nebezpečím totiž nejsou jen nelidští nemrtví prorostlí cordycepsem, ale i skupinky ozbrojenců, snažících se v rozvráceném světě přežít na úkor ostatních. Pedro Pascal i Bella Ramsey se jako Joel a Ellie v mnoha nuancích od předlohy liší, oba jsou ale ve svých rolích perfektní a jejich vzájemná chemie funguje. Závěr seriálu je pak i v jejich podání pořádným kopancem do žaludku. Oproti originálu je finále možná o něco málo úderné, o to lépe v něm ale vynikne motiv toxického lpění na milované osobě, kdy vám dojde, že jedním z nejsilnějších témat TLOU je hlavně láska jako hořkosladký cit, který obzvláště ve vztahu k dětem, umí člověka donutit k pudovým, mnohdy až brutálním činům. A klade-li si někdo otázku, zdali se seriál drží předlohy, pak vám s radostí říkám, že ano. Je potřeba mít ale správná očekávání. TLOU totiž není jen další zombie vyvražďovačka, jak si plno lidí myslí a proto v první řadě tento seriál schytává tolik negativních ohlasů. Ještě ve druhém díle bude seriál znalcům předlohy silně povědomý svou videoherní strukturou, kdy postavy prochází post-apokalyptickým městem, postupně se prokousávají jejími rozpadlými prohnilými budovami, pomáhají si překonat zatopené prostory, kde se setkávají s clickers a runners, před kterými se jen tak neschovají. Následně se ale vyprávění seriálu citelně promění, a jak Joel a Ellie na své cestě potkávají další postavy, stává se jejich putování vypravěčským pojítkem několika osobních příběhů a tragédií, spíš než záminkou pro vyvražďování cordycepsem prolezlých mozků. Je bez debat, že tohle kreativní rozhodnutí při změně vyprávěcího média ze hry na seriál nejen že skvěle funguje, ale dává i smysl. Řečí hráčů, seriál zkrátka vynechává při své adaptaci gameplay a servíruje nám krásně přehrané cutscény, přičemž ty nejpamátnější a nejsilnější s úctou cituje slovo od slova. I fandové originálu se nicméně mohou těšit na řadu zcela nových momentů a scén, které součástí hry nebyly vůbec, zajímavě a smysluplně ale rozvíjí její mytologii. I některé vedlejší linky se dočkaly citelných úprav a rozhodně stojí za to vidět. Nutno podotknout, že božský soundtrack v určitých sekvencích byl také ponechán v souladu s předlohou, to má potom jeden pocit, jako kdyby opět seděl s joystickem v ruce a měl život Joela a Ellie opět jen ve svých rukou. Za mě prostě dokonalá herní adaptace. - "You'd just come after her."()

playboxguest

všechny recenze uživatele

První díl jsem hrála dvakrát, nikdy jsem ale úplně nechápala ten obroský hype, co kolem ní byl, fajn "zombiárna", ale s nijak zvlášť převratným příběhem pro fanouška zombie klasik. To dvojka, ta už pro mě byla jiné kafe, luxusní příběh pomsty, kde je dost sp*rné rozhodnout se, kdo je tu vlastně dobrý a kdo zlý, kde hráči dojde, že každá mince má rub i líc a každý je svým způsobem záporák, když jedná v jiném zájmu, než druhý. No zpět k jedničce a seriálu podle ní, někdo odsuzuje, někdo chválí. Já patřím do té druhé skupiny, vážím si toho, že se seriál dost věrně drží předlohy (i prostředím, jako podobně kdysi první Silent Hill, vidíte lokaci a říkáte si: "páni, tam to znám"), i za cenu toho, že díky tomu, že hru znám, jsem dost často přesně věděla, co bude následovat a tak mi chyběly momenty překvapení. V podstatě jsem si připadala, jako bych hrála první hru potřetí, za mě seriál nevynechal žádný podstatný moment a sem tam i něco lehce rozvinul. Třeba příběh Billa, což za mě byla super epizoda, protože měla přesah proti jiným dílům, když představila lore některých postav nad rámec scénáře hry. A zrovna tahle epizoda je na sociálních sítích hodně propíraná fanoušky, kteří jsou najednou strašně velcí puritáni a hnusí se jim, že se tu zobrazuje romantický vztah dvou mužů, což mě strašně pobavilo, když si vezmu, že titéž lidi hrály předlohu, kde se to hemží gay, trans, lgbt postavami víc než houbovinou. Co se týče herců, možná si nejsou moc podobní, nicméně charakterů se drží perfektně a Joel Pedra Pascala je snad ještě lepší, než když jsme si na jeho místě kdysi vysnívali Jackmana. Uvidíme, jak se tvůrci zhostí druhé série, kde je daleko víc stěžejních postav i děje samotného. Jednička nezklamala, je vidět, že vůbec není špatný nápad, nechat tvůrce hry pracovat i na filmové/seriálové adaptaci. 80%()

ArsenalEagle

všechny recenze uživatele

Narovinu říkám, že ani jednu hru jsem bohužel nehrál, byť jsem v minulosti viděl některé cut scény a plus minus příběh znám. Proto si nemůžu stěžovat na určité změny, protože převod z herního média do seriálové podoby musí znamenat ubrání akce, která je pro hru naprosto zásadní esencí. Tedy jakožto divák jsem z HBO nadšený, i když pár poznámek bych měl. Časoprostorové skoky hlavní dějové linky, kdy se ze zimy dostáváme do léta do úplně jiné oblasti, skoro jako kdyby mezi díly něco chybělo. Roztřesená kamera, která sice plní svou úlohu "začlenit" diváka přímo mezi hrdiny, ale občas by neuškodila změna. Ač chápu absenci všudy přítomné akce, tak v seriálu se z naprosté většiny přítomné napětí rovná člověk vs člověk a v rámci postapokalyptického houbozombie místa je zde opravdu minimum zombíků. Ne z každé houby pak musí být smaženice, ale místy opravdu chybí strach z Cordycepse, což ve hrách díky nutnosti akce je cítit víc. V návaznosti na to pak hlavní twist, respektive hlavní myšlenka příběhu, nevypadá tak důležitě, když největší nebezpečí pro lidi představují... lidi. To je teoreticky důvod snížit hodnocení, ale po první sérii ještě nechám plno. Jinak jde totiž o skvělý počin, na herectví a chemii hlavního dua je radost koukat, vizuál je úchvatný, tempo po celou dobu dost dobré a herní příběh je výborně převeden na televizní obrazovku.()

Galerie (323)

VÍCE

Photo © HBO

The Last of Us (2023) | ČSFD.cz (1)

Zajímavosti (132)

VÍCE

  • Obsadenie Nicka Offermana do úlohy Billa bolo možno inšpirované jeho slávnou úlohou Rona Swansona v seriáli Odbor městské zeleně (2009-2015). Obe postavy majú pravicové prozbrojné a protivládne názory a obe majú Gadsdenskú vlajku s nápisom "Don't Tread on Me".(molcan2)
  • Billov (Nick Offerman) príbeh sa začína retrospektívou z 30. septembra 2003, skutočného dátumu narodenia Belly Ramseyovej (Ellie).(molcan2)
  • V čase 01:07:00, když Joel (Pedro Pascal) a Ellie(Bella Ramsey) přijdou do sklepa, je v pozadí slyšet skladba „Chains of Love“ od britské hudební kapely Erasure.(Trajektt)
The Last of Us (2023) | ČSFD.cz (2024)

FAQs

Is The Last of Us set in 2023? ›

The game's outbreak takes place in 2013 with its post-apocalyptic narrative in 2033; this was changed to 2003 and 2023 as the writers felt the events taking place simultaneously with broadcast was more interesting and did not fundamentally change the story.

Will there be a season 2 of Last of Us? ›

Craig confirmed The Last of Us season 2 starts filming on February 12, 2024, slated for Vancouver, Canada. Given its early stages, we can only predict that season 2 will arrive sometime in 2025: Its debut season was filmed from July 2021 to June 2022 and premiered episode one in January 2023.

Is there going to be a Last of Us Season 3? ›

'The Last of Us Part 3' is in the works, co-creator says, but it might be a decade before it's released. "The Last of Us" co-creator Neal Druckmann said he has a "concept" for a third game. "The Last of Us Part 3" could be over a decade away, however.

How many episodes are in Last of Us? ›

The season was filmed in Alberta from July 2021 to June 2022. Neil Druckmann, who wrote and co-directed the games, assisted Craig Mazin with scriptwriting the season's nine episodes. The score was composed by Gustavo Santaolalla, who composed for the games, and David Fleming.

How old is Joel in The Last of Us 2023? ›

10 Pedro Pascal (47) As Joel (56)

Still taking place twenty years after the outbreak, the show now takes place in 2023, rather than 2033. In order to make Joel believable with the twenty-year gap between his flashback and current self, they aged the character up to 56.

Why is Ellie immune? ›

The finale implies Ellie's immunity is linked to Anna's bite on her inner thigh, corroborating a fan theory that Ellie's built-in protection against the cordyceps outbreak was the result of her mother somehow getting bitten before childbirth.

Will Last of Us season 2 have Joel? ›

Joel and Ellie are back in the first photos for the eagerly anticipated second season of HBO's The Last of Us. The photos featuring stars Pedro Pascal and Bella Ramsey were first revealed during the Warner Bros. Discovery Upfront presentation in New York City on Wednesday.

Will Bella Ramsey be in season 2 of The Last of Us? ›

The first look at Season 2 of “The Last of Us” was unveiled on Wednesday featuring stars Pedro Pascal and Bella Ramsey. HBO and Max chief Casey Bloys debuted the images during the Warner Bros. Discovery Upfront presentation in New York City.

Why did Joel lie to Ellie? ›

Joel lies to Ellie in order to prevent her going back to the hospital and sacrificing herself for the good of humanity. Even if she does not want to give her life, Joel's lie still protects Ellie from the mental burden she would have to carry if she knew what really happened.

Has Last of Us 3 been confirmed? ›

The Last of Us Part 3 is official. It's in the earliest possible stages so we haven't seen a trailer, nor do we have any information about it, but creative director Neil Druckmann has confirmed that the threequel is coming.

Why did Ellie let Abby live? ›

The image of Joel flashing across the screen which prompts Ellie to let Abby live suggests Ellie will take a similar tack with Abby. Her killing Joel is unforgivable, just as Joel killing the Fireflies is. Perhaps forgiveness for both is impossible, but Ellie is going to try anyway.

Will Last of Us Part 3 have Ellie? ›

It's safe to assume Ellie would return, though I doubt most people predicted a second Last of Us game would largely be without Joel, so who knows. A larger question would be if Abby would return after the events of the second game, or if her part in the story is over.

How old is Ellie in The Last of Us? ›

Ellie's declaration to Joel. Ellie Williams is a main character in HBO's The Last of Us. She is a 14-year-old orphan in post-apocalyptic America that has been ravaged by the Cordyceps brain infection, to which she is immune.

What year is The Last of Us set in? ›

The Last of Us takes place in the year 2033, twenty years after a fungal-based, brain-altering pandemic has spread and infected over 60% of the world's population. Since the outbreak, the world has gone into a state of panic and frenzy as officials try to fix and keep the situation under control.

Is TLOU getting a season 2? ›

On May 15, Max confirmed on X that production on The Last of Us season 2 has begun. It will premiere on HBO and its streamer in 2025, though an exact date has yet to be revealed.

What year is The Last of Us set? ›

Backstory and setting

The Last of Us takes place in the year 2033, twenty years after a fungal-based, brain-altering pandemic has spread and infected over 60% of the world's population. Since the outbreak, the world has gone into a state of panic and frenzy as officials try to fix and keep the situation under control.

Is The Last of Us set in the future? ›

The games are set in a post-apocalyptic world and center on the relationship between Joel and Ellie, a 14-year-old girl who is immune to the virus.

Where is last of us supposed to take place? ›

Over the course of 9 episodes, the main characters embark on a post-apocalyptic journey across the United States, going through cities such as Boston, Kansas City, and Jackson. However, as we'll discuss, much of the series was shot in America's neighbour to the north—specifically, in Alberta, Canada.

What year is The Last of Us two set in? ›

The sequel kicks off in 2039, which is five years after the first game and 26 years after the initial outbreak. Events presumably begin in winter based on some trailers showing Ellie in the settlement or out on missions. Ellie is now 19 and Joel is in his early- to mid-50s.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 5808

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.