Наступ на Суджу. Чому союзники України не проти використання західної зброї - BBC News Україна (2024)

Наступ на Суджу. Чому союзники України не проти використання західної зброї - BBC News Україна (1)

Автор фото, Getty Images

В атаці на Курську область беруть участь броньовані бойові машини, передані Києву США та їхніми західними партнерами. І це не викликало заперечень з боку адміністрації Джо Байдена, попри попередні обмеження на використання американської зброї, пише газета Washington Post (WP).

Російські провоєнні пабліки оприлюднили відео із західною військовою технікою в Курській області. На кадрах видно щонайменше один американський Stryker та німецьку бойову машину Mardеr.

Українці, схоже, помітили свою техніку білими трикутниками, пише WP і додає, що не може незалежно підтвердити, коли саме зроблений відеозапис.

Наступ на Суджу. Чому союзники України не проти використання західної зброї - BBC News Україна (2)

Автор фото, Getty Images

Водночас адміністрація Байдена заявила в четвер, що американське озброєння може використовуватись на території Росії під час нинішньої операції українських військових, оскільки, на думку Пентагону, ці удари запобігають майбутнім нападам.

"Вони [українські військові] вживають заходів, щоб захистити себе від атак, які починаються з цього регіону", - заявила журналістам представниця Пентагону Сабріна Сінгх.

Таку ж позицію займають німецькі офіційні особи.

Представник міністерства оборони повідомив Washington Post, що мета Берліна - "підтримати Україну в її обороні проти російського агресора", і послався на попередні заяви, які підтверджують "право України, згідно з міжнародним правом, захищати себе від подібних атак".

Схожу заяву зробив речник Держдепартаменту США Метью Міллер.

"Зрештою, рішення про те, як Україна веде свої воєнні операції, ухвалює Україна. Ми рішуче підтримуємо їхні зусилля щодо захисту від російської агресії", – зазначив Міллер.

Підписуйтеся на нас у соцмережах

Україна інформацію про наступ на Курщині офіційно не коментує, але з'являється все більше натяків від влади.

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що Росія принесла війну на українську землю і "має відчути, що нею зроблено".

Він розповів про три "результативні" доповіді головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. Однак подробиць не навів.

"Українці вміють досягати своїх цілей. І це не ми вибрали досягати цілей у війні. Росія принесла війну на нашу землю і має відчути, що нею зроблено. Ми ж прагнемо якнайшвидше досягти своїх цілей у мирний час — за умов справедливого миру. І це буде", — заявив український президент.

Наступ на Суджу. Чому союзники України не проти використання західної зброї - BBC News Україна (3)

Автор фото, U.S. Army

Washington Post повідомляє, що українські чиновники попросили США дозволити застосовувати американські далекобійні ракети ATACMS для ударів по російських аеродромах.

Видання посилається на неназваного радника президента Зеленського. Йдеться про аеродроми, які використовуються для відповіді на атаку ЗСУ на Курську область.

За словами чиновника, якщо Вашингтон дозволить застосування ракет, це дасть Києву важіль, необхідний для переговорів з Росією.

Як Захід дозволив бити своєю зброєю по Росії і чому це важливо

Раніше західні союзники України відмовлялися дати "зелене світло" на удари своєю зброєю по території Росії, побоюючись, що це може втягнути їх у прямий конфлікт з Москвою.

Але російський наступ на Харківщині у травні переконав союзників Києва у тому, щоб захистити себе, Україна повинна мати можливість нищити військові об’єкти й по той бік кордону.

На початку травня Росія розпочала масований наступ у регіоні, відкрила новий фронт і захопила кілька сіл. Наступ росіян становив серйозну загрозу для Харкова, другого за величиною міста України, яке розташоване лише за 30 км від кордону.

Кордон у цьому регіоні також є лінією фронту, тому заборона на використання західної зброї для ураження цілей за межами України дозволила російським військам підготуватися до цієї операції в безпечних умовах.

Після зростання тиску з боку України та інших європейських держав президент Байден дозволив Україні бити американською зброєю по цілях на території Росії неподалік кордону на Харківщині.

Пізніше ця політика розширилася.

США заявили, що Україна може завдати контрударів в будь-якому місці вздовж українсько-російського кордону, використовуючи американську зброю.

США у цій політиці були не самотні — дозвіл на застосування своєї зброї проти цілей на території Росії дали й інші країни, наприклад Німеччина, Британія, Польща та інші.

Очільник НАТО Єнс Столтенберг теж заявляв, що Захід повинен дозволити Україні захищати себе, завдаючи ударів по військових базах у Росії.

Іноземні ЗМІ припускали, що Україна вже використала певну кількість поставленої Заходом зброї для атак на російській території, не привертаючи увагу до походження зброї.

Втім ЗСУ, як і раніше, не можуть застосовувати для таких ударів балістичні ракети ATACMS, які запускаються з установок HIMARS та мають дальність до 300 км.

Такі обмеження залишають Україні лише можливість зосередитися на цілях поблизу свого кордону. Але це вже серйозна зміна політики головних союзників Києва.

Навіть з меншим радіусом дії – до 70 км – реактивні системи залпового вогню, такі як HIMARS, можуть суттєво порушити логістичні операції Росії та пересування військ, що зрештою сповільнить будь-які плани наступу.

Тепер Україна може "ударити по місцях зосередження ворогом своїх військ, техніки та сховищ, які використовуються для наступу на Україну", — каже Юрій Повх, представник тактичного угруповання Харків, яке координує військові дії на північному сході.

Крім того, українські сили намагаються розробити власну зброю для ураження цілей у тилу Росії. Деякі з українських безпілотників вже атакували нафтосховища та військові об’єкти за сотні кілометрів від кордону.

Показово, що зранку 9 серпня у Курській області була знищена військова колона Росії, яка йшла протидіяти ЗСУ. Її, за попередніми даними, знищили за допомогою американських ракетних систем HIMARS.

Наступ на Суджу. Чому союзники України не проти використання західної зброї - BBC News Україна (2024)

References

Top Articles
What is the Project 333 Challenge?
Project 333: Rules & Wardrobe List Example (2024)
Craigslist Bellmore
Craigslist The Big Island
Giant Key Osrs
Aarf Anchorage Alaska
Tinyzonehd
Jeff Liebler Wife
How Much Food Should I Buy For Christmas? | Gousto Christmas
Sarah Lindstrom Telegram
Jacob Chapel Live Stream
Love In The Air Ep 2 Eng Sub
U-Bolts - Screws, Bolts variety of type & configurable | MISUMI Thailand
Apryl Prose Wiki
โลโก้โภชนาการที่ดีที่สุด: สัญลักษณ์แห่งความเป็นเลิศ
Army Dlc 1 Cheat
P.o. Box 30924 Salt Lake City Ut
Transform Your Backyard: Top Trends in Outdoor Kitchens for the Ultimate Entertaining - Paradise Grills
A Man Called Otto Showtimes Near Palm Desert
Westgate Trailer Mountain Grove
Sm64Ex Coop Mods
Math Nation Algebra 2 Practice Book Answer Key
10425 Reisterstown Rd
Zwei-Faktor-Authentifizierung (2FA) für Ihre HubSpot-Anmeldung einrichten
Vineland Daily Journal Obits
With Great Animation Comes Great Music — Spider-Man Across the Spider-Verse Live in Concert | Discover Jersey Arts
Kahoot Spamming Bots
[마감]봄나들이 갈때 나만의 스타일을 골라보아요~!마감된이벤트 - dodry
Ktbs Payroll Login
Meritas Health Patient Portal
Currently Confined Coles County
Sarah Colman-Livengood Park Raytown Photos
Ny Trapping Forum
Methstreams Boxing Live
Winsipedia
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Alaska State Troopers Dispatch
Studentvue Paramount
Walgreens Wellington Green
Directions To Truist Bank Near Me
Expend4bles | Rotten Tomatoes
Keck Healthstream
Nz Herald Obituary Notices
Viewfinder Mangabuddy
Moviesverse 2023
ARK Fjordur: Ultimate Resource Guide | Where to Find All Materials - Games Fuze
Ten Conservative Principles
Minute Clinic Schedule 360
Ramsey County Recordease
Pasha Pozdnyakova
Cargurus Button Girl
Baja Boats For Sale On Craigslist
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6141

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.